Een A3 printer en A4 printer

Kies je voor een A3 printer of een A4 printer?

Wanneer het gaat om het afdrukken en scannen van documenten, kunnen de juiste apparaten een groot verschil maken. Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt voor een printer die past bij jouw specifieke wensen en eisen. De twee meest gebruikte papierformaten voor printers zijn A3 en A4 formaat. Hoewel ze qua naamgeving op elkaar lijken, zijn er zeker verschillen tussen een A3 printer en een A4 printer die bepalend zijn voor jouw afdrukbehoeften. Maar wat zijn de verschillen tussen een HP A3 printer en een A4 printer?

A3 printer met scanner
A4 printer

De grootste verschillen in: 

Kosten

Over het algemeen zijn A4 printers voordeliger dan A3 printers in aanschaf.  De A3 printers hebben een hogere prijs vanwege geavanceerdere functies en de mogelijkheid om te printen op groter papierformaat.

Daarentegen zijn de afdrukkosten op HP A3 printer voordeliger dan op een HP A4 printer. Dit komt onder andere doordat de toners in een A3 printer een stuk meer inhoud hebben waardoor er meer afdrukken met één toner gemaakt kunnen worden en doordat de toner en drum van elkaar gescheiden zijn. Bij een A4 printer is drum in de toner geïntegreerd waardoor dit een duurder onderdeel is. Bij een bepaald aantal afdrukken per maand is de TCO (total cost of ownership) voordeliger bij een A3 printer dan bij een A4 printer.

Functionaliteit

A3 printers bieden over het algemeen meer opties voor papierverwerking dan A4 printers. Ze zijn verkrijgbaar functies, zoals nieten en sorteren, grote papierlades, het vouwen van boekjes en snelle scanners. In veel gevallen zijn A4 printers gemaakt voor gebruik in kleine kantoren, het printen van pakbonnen en picklijsten op een productielocatie of een standalone printer in een directiekantoor. De A3 printers worden veel gebruikt op centrale locaties in bedrijven zodat alle medewerkers deze kunnen gebruiken.  Zowel A3 als A4 printers zijn verkrijgbaar met scan- en kopieerfunctie en in kleur of zwart/wit variant.

De A4 printers hebben een levensduur van 50.000 tot maximaal 1.000.000 afdrukken. De A3 printers hebben daarentegen een levensduur van 1.000.000 tot maximaal 3.200.000 afdrukken.

Papierformaat

Het meest voor de hand liggende verschil tussen een A3 printer en een A4 printer is het papierformaat dat ze ondersteunen. Een A4 printer is ontworpen om papier van het standaard A4-formaat (210 x 297 mm) en kleiner zoals A5 te verwerken. Dit formaat is ideaal voor het printen van bijvoorbeeld, facturen, pakbonnen, contracten, brieven en rapporten. A3 printers daarentegen kunnen papier van het grotere A3-formaat (297 x 420 mm) verwerken, maar ook A4, A5 en kleinere formaten. Dit biedt meer ruimte en flexibiliteit voor het afdrukken van grotere documenten, tekeningen, afbeeldingen, grafieken en presentaties.

Toepassing

A4 printers worden veel gebruikt als balieprinter, thuisprinter, productieprinter of voor op een directiekantoor. Ze zijn compact en ideaal voor standaard afdrukken in A4 formaat en kleiner. A3 printers daarentegen zijn onder meer geschikt als centrale bedrijfsprinter, en worden gebruikt door bijvoorbeeld marketingteams, architecten, bouwbedrijven, advocatenkantoren en adviesbureaus die behoefte hebben aan het afdrukken van gedetailleerde ontwerpen, technische tekeningen, posters en marketingmateriaal op groter formaat of printen en scannen met hoge snelheid.

HP a3 printer

Om het nog iets ingewikkelder te maken is er ook een verschil tussen een A3 printer en een A3 multifunctional, hetzelfde met een A4 printer en een A4 multifunctional. Een A3 of A4 multifunctionele printer is heel kort gezegd een printer met scanner en kan het veel meer functies bieden. Alles over een multifunctionele printer vindt je hier.

Maar welke HP printer is het meest geschikt voor jou?

Bedrijfsprinter A3 of A4:
Voor locaties waar alleen printen nodig is in kleur of zwart/wit, daar kan de A3 of A4 bedrijfsprinter de beste keuze voor zijn.

Multifunctionele A3 of A4 printer: 

Heb je de behoefte om ook te scannen en mogelijk nieten, sorteren, perforeren en boekjes maken, dan is een multifunctionele printer een betere keuze voor bij jouw bedrijf. Daarnaast is het mogelijk om een apparaat zelf te configureren om nog meer uit jouw printer te halen.

Wij kunnen ons voorstellen dat je door alle keuze nog steeds niet weet welke printer het best bij jou past. Onze specialisten adviseren je graag en denken mee welke printer het best past bij jouw behoeften. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder. Liever de verschillende printers in het echt zien? Je bent van harte welkom in onze showroom om de verschillen en mogelijkheden te zien.

Martijn print specialist

Persoonlijk advies

Onze specialist helpt je graag op weg

Zo doen we dat

Stap voor stap

Icon Contact

Behoeften

Ga in gesprek met een specialist, die samen met jou of jouw medewerkers bespreekt welke wensen en eisen er zijn.

Icon Us

Oplossing

Wij presenteren je een oplossing dat past bij de besproken behoeften.

Icon Implementation

Uitrol

Onder begeleiding van een projectmanager, wordt jouw project tot uitvoer gebracht door onze specialisten.

Icon Target

Service

Onze servicemonteurs en helpdesk medewerkers zijn je graag 10×5 van dienst. Wil je 24×7 ondersteuning, ook dat is mogelijk!

Onze partners

Met deze merken werken wij samen.